PROGRAMMA 1e HELFT 2023

10 januari

Dhr. Van Empelen ,geeft een korte lezing over Artsen Zonder Grenzen, AZG.

Daarna de zogenaamde nieuwjaarsbubbel.

Mw. Nicolline van der Spek vertelt over het verleden van het Panorama Hotel in Noordwijk. Zij zegt erover: Als de muren konden praten over alles wat ze zien…..

 Nicolline schreef er een boek over: “Panorama, het verhaal van een Noordwijks familiehotel”.

24 januari

14 februari

28 februari

Dhr. Van Eck. Zijn lezing over Wereldvrouwen ging vorig jaar niet door. Nu komt hij alsnog over deze interessante dames vertellen. 12 vrouwen , van Jeanne dÁrc tot prinses Diana, die de wereldgeschiedenis hebben beïnvloed. Over de tijd waarin zij leefden, hun privéleven en hun prestaties.

Dhr. Joop Burgerhout, (voor velen waarschijnlijk geen onbekende) studeerde godsdienstsociologie, bio-sociale criminologie en wetenschapsfilosofie. Hij onderzocht het verhaal van De Gekkenlogger en geeft er een hele andere interpretatie aan.

Er is eerder een boek en een toneelstuk geschreven over De Gekkenlogger, maar de conclusie die daarin getrokken werd, namelijk godsdienstwaanzin, klopt volgens Joop Burgerhout niet.

14 maart

28 maart

11 april

Algemene Leden Vergadering. Het programma na de pauze wordt nog ingevuld

Mw. Alice van Rossem studeerde aan het Utrechts Conservatorium o.a. muziekwetenschappen en is  schoolmusicus en dirigent. Zij komt zo kort voor Pasen veel over de Matthäus Passion van Bach vertellen, het bekende Paasverhaal met die prachtige muziek.

Dhr. J.J. Boersema is bioloog, theoloog en hoogleraar milieuwetenschappen en neemt ons mee naar Paaseiland. Dit eiland, ongeveer zo groot als Texel, is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde.

Hoe Polynesische kolonisten tien eeuwen geleden daar zijn gekomen is nog steeds een raadsel.

De bewoners hebben een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar welke prijs hebben zij daarvoor moeten betalen?

25 april

Dhr. P. Boersma verzorgt een 3D-lezing, dat op zich is al bijzonder. Na een korte uiteenzetting over enkele bijzondere Europese tuinen neemt hij ons mee naar Engeland waar de tuinen wereldberoemd zijn. Het zijn er ongeveer 1000 en veel tuinen worden beheerd door The National Trust.

PROGRAMMA 2E HELFT 2023

12 september

Mw. Claassen, ons niet onbekend, vertelt en laat ons horen op haar specifieke boeiende wijze, over Delft in het teken van muziek. Delft was in 2022 het toneel van het “Pärtpetuum”, het leven en de muziek van de Estse componist Arvo Pärt. Met zijn verstilde, minimalistische composities is Pärt wereldberoemd geworden.