MUSEUMBEZOEK 2e helft 2022

Deel deze pagina

Beste museumliefhebbers,

 

Voor het laatste museumbezoek dit jaar is gekozen voor het Dolhuys/Museum van de geest  in Haarlem.

Na overleg met de aangemelde deelnemers is besloten om per auto naar Voorhout te rijden en dan met de trein naar Haarlem. Het Dolhuys is op 5 minuten afstand van het station.

 

We verzamelen om 09.00 uur bij het Gemeentehuis Katwijk en rijden dan naar Voorhout.

De liefhebbers van fietsen kunnen eventueel naar Voorhout fietsen, is milieuvriendelijker maar minder prettig met regenachtig en/of koud weer.

 

We maken er weer een leuk uitstapje van.

 

Hartelijke groet,

Adrine en Paulien

______________________________________________________________________________

 

MUSEUMBEZOEK 1e helft 2022


MUSEUMBEZOEK "DE ZWARTE TULP"


Na veel wikken en wegen hebben we ondanks het feit dat het museum, in verband met een tekort aan vrijwillig(st)ers pas vanaf 13.00 uur bezocht kon worden, besloten met een afgeslankt deelnemersaantal het museum in Lisse te bezoeken. Met 8 belangstellenden werd een fietstocht gepland. 4 dappere dames zijn zelfs via Zandvoort naar het museum gefietst. De andere groep van 4 heeft eerst met elkaar geluncht bij Tespelduyn. Daar kon de fiets worden opgeladen, genoten we van een voortreffelijke lunch, waarbij de huidige politiek en de toestand in de wereld ter sprake kwamen, terwijl we van een heerlijk najaarszonnetje konden genieten.

In het museum was een prachtige tentoonstelling tulpenvazen en  schilderijen. Een aantal educatieve documentaires over de geschiedenis van de tulpen was te bekijken. Op de eerste etage was een tentoonstelling over de bollencultuur.

Tevens was er een zaal ingericht waar o.a. de geschiedenis van de kalksteenfabriek werd belicht..

Al met al was het een dag met een gouden randje: stralend weer, gezonde fietstocht en weer op tijd thuis met een voldaan gevoel.


Het volgende museumuitje is gepland voor 30 november. Nader berich thierover volgt zo snel mogelijk.

_______________________________________________________________________________


VAN DE MUSEUMCLUB

De eerste twee museumbezoeken van 2022 hebben inmiddels plaatsgevonden. Hieronder leest u de verslagen.

BEZOEK AAN KUNSTMUSEUM DEN HAAG
dinsdag 15 maart 2022Met 9 enthousiastelingen hebben we een bezoek gebracht aan het Kunstmuseum in Den Haag. De sportievelingen onder ons kwamen per fiets. Annie heeft er zelfs een extra rondje Den Haag bij gefietst, maar het lukte haar toch tijdig aanwezig te kunnen zijn. Onze vertrouwde enthousiaste gids Monique Varma overlaadde ons met veel weetjes over Alfonso Mucha. Bekend van weelderige illustraties, omringd door gestileerde bloemen en zwierige lijnen. De Tsjechische kunstenaar heeft in Parijs veel furore gemaakt met zijn kunstwerken. Hij wordt van de ene op andere dag wereldberoemd met zijn affiche Gismonda, ontworpen voor superster Sarah Bernhardt. Monique wist ons te vertellen dat Sarah Bernhardt van Nederlandse afkomst was. Le style Mucha staat synoniem voor de Art Nouveau: de moderne stroming die het straatbeeld van Parijs domineert. De affiches en illustraties van de Tsjechische kunstenaar waren zo populair dat ze van straat werden gestolen. Het Kunstmuseum toont een ruime collectie van het werk dat Alfonso Mucha zo beroemd maakte. Samen met delen uit eigen collectie, waaronder kleurrijk glas en spectaculaire kostuums uit de late 19e eeuw, geeft het museum een uniek beeld van het Parijs van Mucha – de plek waar het allemaal begon.
Verrijkt met veel informatie gingen de fietsers richting Scheveningen voor een lekker vishapje om daarna de tocht naar Katwijk te volbrengen. Een geslaagd museumbezoek!
___________________________________________________________________________________________

BEZOEK AAN HET LISSER ART MUSEUM

Bezoek aan het LAM – Lisser Art Museum – woensdag 1 juni 2022

Met 10 sportieve dames van de museumclub werd de fietstocht gereden naar het LAM. Vooraf een kleine tussenstop bij het treinstation Lisse waar een heerlijk kopje koffie werd gedronken.

In het LAM werden we verwelkomd door een vriendelijke gastvrouw die alle ins en outs vertelde over het museum. Tevens werd verklaard waarom de entreeprijs, slechts € 7,50 of gratis is (dit is dan een gesponsord bezoek). De intentie van deze geste is om bezoekers, jong en oud, te enthousiasmeren voor een bezoek aan een museum. Het LAM is een modern gebouw en doet denken aan museum Voorlinden in Wassenaar.

In het museum zijn gastvrouwen die informatie geven over het tentoongestelde. Alles objecten hebben te maken met levensmiddelen. Er zijn video’s en diverse objecten gemaakt van bijzondere materialen. Om wat voorbeelden te noemen: een beeld gemaakt van suikerklontjes, een schilderij gemaakt van fruit, en een video van Erwin Olaf. Veel kunst waardoor je dingen anders gaat zien of voelen. Een keur aan materialen die gebruikt zijn om er een echt kunstwerk van te maken.

Bij het verlaten van het museum werden we geattendeerd op de mogelijkheid tegen een aantrekkelijk tarief een heerlijke lunch te gebruiken in de tuin bij Kasteel Keukenhof. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Het was voortreffelijk.

Aansluitend werd een toeristische route gefietst door de museumgangers die daar tijd voor hadden en een paar van ons namen de Haarlemmertrekvaart/Leidsevaart om weer tijdig huiswaarts te keren.

Een reuze geslaagd uitje.