Netwerk Vrouwen van Katwijk en Omgeving
VAN DE LITERATUURCLUB
De literatuurclub is de afgelopen periode 2X bij elkaar geweest.
De eerste keer was op dinsdag 17 september. Er waren vier deelnemers, want de rest was met de museumclub mee.
Het eerste boek dat werd besproken was Baltische Zielen van Jan Brokken. Interessante verhalen en een onthutsend beeld van de 20e eeuw
Voorbij de bergen van Maud Ankaoua gaat over het snelle leven in deze maatschappij. Als de vrouw dan door omstandigheden in Nepal belandt krijgt ze meer inzicht in zichzelf en de essentie van het bestaan. Degene die het inbracht vond ook de vele citaten van bekende mensen bijzonder in dit boek.
Afslag 23 van Eus. We waren het erover eens dat we een beetje moe zijn van deze man. Onze mening is dat hij blijft hangen in zijn verhaal over zijn familie en het uitmelkt.
De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry. Een boek dat verfilmd is en de dag erop in de bieb zou worden vertoond. Twee van ons gingen erheen, dus we hebben er niets over gezegd.
Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck gaat over Mona, haar liefdeloze jeugd, de herhaling daarvan in haar verdere leven, maar uiteindelijk laat, de ware liefde.
De voorproefster van Hitler van Rosella Postorino is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dat de vrouw pas op 95-jarige leeftijd durfde te vertellen. Intrigerend!
Het is een boek uit een kringloopwinkel. De deelnemers wisselden boeken uit die zij graag wilden lezen naar aanleiding van de verhalen. Zo was het een rustige en fijne ochtend voor de achterblijvers.
Janny vd Plas.
Dinsdag 15 oktober kwam de literatuurclub weer bij elkaar. We hadden een aantal zieken en een paar vakantiegangers, dus we waren deze keer met vijf.
Als eerste heb ik het boek Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini ingebracht. Hij is ook de schrijver van De vliegeraar en heeft een heel indringende manier van schrijven. Het boek speelt zich af in Afghanistan in de jaren rond de eeuwwisseling. Het gaat over de oorlog en de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis. Ik vond het bijna niet te lezen zo heftig. Vooral wat vrouwen wordt aangedaan en de actualiteit daarvan.
Daarna bespraken we Baltische zielen van Jan Brokken. Het boek was al door meerderen van ons gelezen, maar het is altijd interessant om andere meningen en daardoor andere invalshoeken te ontdekken. De schrijver schetst in 27 verhalen de geschiedenis van Letland, Estland en Litouwen. In dit boek laat hij zien hoe afschuwelijk, maar ook hoe bijzonder mensen kunnen zijn.
Eén van ons had haar boekenkast opgeruimd en was het boek Mijn Russische ziel van Hans Boland tegengekomen. Door de actualiteit ervan was ze het gaan herlezen. De schrijver neemt je mee op reis door Rusland, waar hij allerlei ontmoetingen heeft met gewone mensen. Ze vond het bijzonder om te lezen wat er was veranderd in de 20 tussenliggende jaren en vooral wat onveranderd was gebleven.
Het boek Lysbeth van Marlies Medema nam ons mee naar de tijd van de Oost- en West-Indische Compagnie. Het gaat over de tegenstellingen tussen Prins Maurits en staatspensionaris Johan van Oldenbarneveld, maar dan vanuit het oogpunt van deze ontwikkelde vrouw. Een stukje vaderlandse geschiedenis wat je eigenlijk niet mag missen.
Het boek Muizen en mensen van John Steinbeck werd slechts genoemd vanwege zijn pakkende schrijfstijl. We moesten het zelf maar gaan lezen en ondergaan.
Eén van ons had deze periode geen boeken gelezen, maar was in haar boekenkast Filosofie van een weergaloos leven van Lammert Kamphuis tegengekomen. Het is een beschrijving van filosofen door de tijd heen op een zeer toegankelijke wijze. De schrijver laat zien dat filosofie veel toegankelijker is dan men vaak denkt. Het is in alle opzichten een troostrijk boek in deze best heftige tijden.
Ook was ze het boek Heden ik van Renate Dorresteijn tegengekomen, wat ze ooit had gekregen van iemand met de ziekte ME, voor wie ze vijf jaar buddy was geweest. Een actueel boek, omdat de verschijnselen van Long Covid bijzonder overeenkomen met deze tot voor de crisis niet erkende ziekte. Het was weer een bijzonder inspirerende ochtend.
Het werken in een wat kleinere groep beviel ons zo goed, dat we hebben afgesproken voortaan de groep te splitsen in groepjes van vier of vijf deelnemers.
Houd je van lezen of wil je geïnspireerd worden door anderen om weer eens een boek te pakken? Je bent van harte welkom bij de literatuurclub
Gonny Méjan
Verslag literatuurclub 30 juli 2024.
Omdat velen het contact misten, hebben we in de vakantie nog een extra bijeenkomst ingelast. Dus dinsdag 30 juli kwamen we weer bij elkaar in de hoofdbibliotheek. Deze keer waren we met zes deelnemers. Er kwam weer een verscheidenheid aan boeken voorbij.
Als eerste werd het boek Van waanzin naar wijsheidvan Iris van Zomeren besproken. Deze vrouw leed aan dissociative identiteitsstoonis. Door heel hard aan zichzelf te blijven werken en zich niet neer te leggen bij voorgestelde behandelingen maar zelf op zoek te gaan naar therapeuten, die haar zouden kunnen helpen, is zij tenslotte in staat haar deelpersoonlijkheden te integreren. Dit zeer persoonlijke proces beschrijft zij op een heldere en begrijpelijke wijze.
De man met de duizend gezichten van Lex Notenboom was het volgende boek. Hierin wordt beschreven hoe kunstmatige intelligentie en fake nieuws een samenleving kan beïnvloeden. Het boek speelt zich af in het grensstaat van de Sovjet unie.
Het boek Baltische zielen van Jan Brokken beschrijft 27 verhalen uit de Baltische staten en geeft zo een diepgaande inkijk in de geschiedenis van Estland, Letland en Litouwen. Ook heeft hij het boek De ontdekking van Holland geschreven waarin hij een inkijkje geeft in de geschiedenis van Volendam. Een aanrader voor iedere Nederlander.
In het boek Phoenix van Bert Wagendorp vertrekt een gezin met vijf kinderen naar de andere kant van de wereld. Het speelt zich af in 1847 waar grote armoede heerst in Winterswijk en de dominee verkondigt dat het in Amerika veel beter is. Het is intrigerend te lezen met welk blind vertrouwen het gezin de dominee volgt.
Het boek Waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens wordt prachtig beschreven hoe een moerasmeisje afgesloten van de bewoonde wereld overleeft. De meningen over dit boek zijn verdeeld, sommigen vinden het prachtig en anderen spreekt het niet aan.
Van schrijver Ilja Gort kwam deze keer het boek De vulkaan langs. Wederom een hilarisch boek waarin Ilja zijn fantasie leidt tot absurdistische taferelen. Wie niet van grove taal houdt, kan zijn boeken beter overslaan.
Velen van ons hadden De Camino van Anya Niewerda al gelezen, waarin zij op fantastische manier doet inzien dat iedereen een dader en slachtoffer in zich heeft afhankelijk van de omstandigheden waarin men terecht komt. Dit keer ging het over haar boek Het dossier waar ook de omstandigheden weer een grote rol spelen. Haar boek zette aan tot denken. Wat zou je zelf hebben gedaan in vergelijkbare omstandigheden.
Het boek Hersenschors van Margot Ross is aangrijpend omdat een ongeluk in een heel klein hoekje kan zitten en het iedereen kan overkomen.
Het boek Middagvrouw van Julia Frank beschrijft een vrouw, die haar zoontje door de oorlogsjaren heen loodst en hem vervolgens achterlaat op het station. In eerste instantie onbegrijpelijk, maar in haar boek beginnen de motieven zich langzaam te ontvouwen.
Yellowface van Rebecca F. Kuang waarin een vrouw het manuscript steelt van een verongelukte schrijfster die haar vriendin was en daar wereldberoemd mee wordt. Haar boek behoort tot de bestsellers in Engeland en Amerika.
Het laatste boek wat we bespraken was Gevonden door liefde van Rahil Patel een voormalig vooraanstaande Hindoe priester, die uittreedt en zichzelf bekeert tot het Christendom. Fascinerend om te lezen hoe hij de omgekeerde beweging maakt van mensen in het Westen, die het Christendom juist verlaten en hun heil zoeken in de spiritualiteit van het Oosten.
Het was weer een bijzondere ochtend, waar we weer helemaal geïnspireerd vandaan kwamen om de boeken te gaan lezen waar we kennis mee hadden gemaakt.
Gonny Méjan
_______________________________________________________________________________________
Verslag Literatuurclub 11 juni 2024
In de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam kwam dinsdag 11 juni de Literatuurclub weer bij elkaar. Deze keer voor de zomerbijeenkomst, tevens de laatste bijeenkomst voor de vakantie. Ondanks dat er nog niet veel mensen met vakantie waren, was de opkomst niet zo groot, maar daarom niet minder gezellig. De koffiekopjes stonden alweer klaar, dus nadat iedereen zich van (gratis) koffie en thee had voorzien, konden we beginnen.
Het eerste boek dat werd besproken was De vrouwenslagerij van Ilja Gort, een verrassend en hilarisch boek wat zich afspeelt in een klein Frans plattelandsdorpje.
Een van ons had “De nomade”van Anya Niewierra gelezen, omdat ze na het boek De Camino nieuwsgierig was geworden naar andere boeken van deze schrijfster.
De wapens neer! van Bertha von Suttner is voor het eerst sinds 100 jaar in het Nederlands verkrijgbaar, maar is nog net zo aangrijpend en heeft nog niets aan actualiteit verloren. Haar boek werd door tsaar Nicolaas II gelezen, wat er uiteindelijk toe leidde dat het Vredespaleis werd gebouwd.
Dit verhaal over wat een oorlog teweegbrengt in een familiegeschiedenis leidde tot het nogmaals bespreken van het boek De zoon van de verhalenverteller van Pierre Jarawan, wat een inkijkje geeft in de geschiedenis van een familie in Libanon en het boek Wat mama niet vertellen kon van Marcel Maassen, wat gaat over het continu in de oorlog betrokken worden van Oekraïne.
Wat ook terugkwam was het boek Schemerleven van Jaap Robben wat zo aangrijpend ingeleefd is geschreven door een mannelijke schrijver, terwijl het boek gaat over een jonge vrouw in de jaren ‘60, die ongepland zwanger raakt van een getrouwde man.
Dat erover heel verschillende thema’s wordt gelezen blijkt uit het boek Waar de wereld in de oceaan valt van Charles Martin. Het gaat over jonge meisjes, die verleid worden o.a. via internet tot fantastische fotoshots op prachtige jachten en uiteindelijk worden platgespoten en voor grote bedragen worden verhandeld.
Als tegenhanger van de toch wel zware en aangrijpende boeken, bracht een van ons het boek Daten voor gevorderden van Willy van der Griendt onder onze aandacht. Willy is zelf geen onbekende persoonlijkheid als schrijfster en actrice (73 jaar), zij beschrijft haar soms hilarische afspraakjes nadat ze haar profiel heeft aangemaakt op een dating-website.
Als laatste werd het boek genoemd Niemand zoals ik van Miriam Toews, een bekende Canadese schrijfster die verschillende prijzen heeft gewonnen. Het verhaal gaat over twee zussen waarvan er één lijdt aan zware depressies en het dilemma van de andere zus om haar juist in leven te willen houden of haar te helpen een einde aan haar lijden te maken. Het boek is heel wisselend ontvangen. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen raakt het helemaal niet.
Daarmee sloten we de bijeenkomst af.
Heb je belangstelling gekregen door het lezen van onze verslagen en wil je ook deelnemen aan de literatuurclub? Neem dan contact op met Gonny Méjan. Het lezen van boeken is bij deze club geen verplichting. Alleen luisteren en je laten inspireren door wat anderen hebben gelezen is ook prima!
Gonny Méjan
_______________________________________________________________________________________
Verslag Literatuurclub 16 april 2024
Dinsdag 16 april kwam de Literatuurclub weer bij elkaar in de hoofdbibliotheek aan de Schelpendam.
Met tien deelnemers waren we bijna compleet. Besloten werd deze keer in één groep te werken om te kijken of dat niet te onrustig zou worden. Hiervoor werden goede afspraken gemaakt over het “uit laten praten” en “geen tussentijdse onderlinge gesprekken voeren”. Dit bleek in de praktijk heel goed te werken.
Om de beurt bespraken we het boek wat ons de afgelopen periode het meest had aangesproken of geraakt.
Zo werd het boek “Een geweer, een koe en een vrouw” van Mair Shalev besproken, dit gaat over een kolonie in Israël.
Ook werd besproken “Het kleedje van Hitler” van Bas van Benda-Beckman, wat de tweede wereld oorlog belicht vanuit een afwijkend standpunt.
Voor mensen die van reizen houden kwam het boek “Sporen naar de Horizon” van Bastiaan Brink voorbij. Heel bijzonder omdat hij niet alleen maar schrijft over wat hij ziet, maar ook de confrontatie, die hij met de bevolking is aangegaan
Een familiegeschiedenis zit eigenlijk altijd wel tussen de besproken boeken. Deze keer “De stamhouder” van Alex Munnickhof en “Het theemeisje van Yunan”van Lisa See.
Een van onze deelnemers bracht de levensbeschrijving in van George Maduro: “Ridder zonder vrees of blaam” van Kathleen Brandt, waar zij toevallig tegenaan gelopen was tijdens haar bezoek aan Buitengoed Dorrepaal in Leidschendam.
Natuurlijk kwam ook het boek “Nachtschrijver” van Jannie Jongerius voorbij. Na haar lezing was dit natuurlijk onvermijdelijk. Het bleek dat door haar lezing een aantal van ons ook andere titels van haar waren gaan lezen.
Al met al was het weer een gezellige en leerzame ochtend, waar onze blik zeker weer verbreed is in lees-interesse.
Gonny Méjan
___________________________________________________________________________________